Challenge Up, Welzijn Lelystad

Challenge Up is een project van Welzijn Lelystad en enthousiasmeert jongeren om iets maatschappelijks te doen voor een ander. Het is één van de vele projecten in Nederland, die sinds 2018 zijn gestart in het kader van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT).

Middels een MDT-traject doen jongeren iets voor een ander met wat hen inspireert, gelinkt aan hun hobby, interesses, sport of opleiding. Samen met de jongere kijkt onze jongerencoach welke organisatie het beste bij hem/haar past. De jongere ontwikkelt nieuwe skills, ontmoet andere doelgroepen en organisaties en ervaart hoe mooi het is om iets voor een ander te doen.

De jongeren kunnen helpen bij het organiseren van evenementen, het opzetten of onderhouden van de website of uw social media pagina’s. Ook kunnen jongeren rondleidingen geven in een museum, helpen in een buurtwinkel, in de natuur, bij de (sport)vereniging of in de zorg (met ouderen, kinderen of mensen met een beperking).

Wat biedt Challenge Up?

  • Tijdens het MDT-traject begeleiden wij de jongere intensief op maat, zodat de jongere op die manier de eigen talenten kan ontdekken en ontwikkelen.
  • De jongerencoach bezoekt hiervoor de jongere frequent bij de maatschappelijke organisatie en onderhoudt met u beiden nauw contact.
  • Een nieuwe groep vrijwilligers die out of the box denkt en met een frisse blik de wereld in kijkt.
  • Jongeren brengen kennis mee over social media en internet en hoe hun leeftijdsgenoten te bereiken zijn.
  • Een groot netwerk met contacten bij het onderwijs en het bedrijfsleven.
  • Voor de jongeren organiseren wij tussentijdse bijeenkomsten met een hapje en drankje om andere jongeren te ontmoeten en de successen uit te wisselen.

Challenge Up biedt twee verschillende trajecten aan voor jongeren:

  • Een regulier traject waarbij jongeren, die op school zitten of werken onder schooltijd of in hun vrije tijd, een paar uurtjes per week komen helpen. Dit doen zij in een periode van maximaal een half jaar onder begeleiding van onze jongerencoach.
  • Een intensief traject voor jongeren die op dit moment geen dagbesteding hebben of een tussenjaar hebben. Zij kunnen een paar dagen per week helpen in een periode van 3 maanden onder begeleiding van onze jongerencoach.

Na een succesvolle afronding van hun traject ontvangen de jongeren een roadmap van het traject bij Challenge Up. Hierin staat welke skills de jongeren hebben geleerd en welke ervaringen zij hebben opgedaan. Daarnaast ontvangen zij een certificaat, een cadeaukaart als bedankje voor de inzet en een referentiebrief indien gewenst. Na het traject bij Challenge Up kan de jongere bij de organisatie blijven als beiden dat willen. De jongere kan ook stoppen met zijn/haar vrijwilligerswerk of wordt ambassadeur of peercoach bij Challenge Up en begeleidt andere jongeren met hun MDT-traject. In de twee laatste situaties kan Challenge Up een nieuwe jongere matchen bij de organisatie.

Vele jongeren en diverse organisaties werken al nauw samen met Challenge Up. Hieronder een quote van een organisatie en een jongere:

Elske Warring Projectleider Super COOL! (Sporten met mensen met een beperking)

’‘Ik vind het mooi om te zien dat jongeren, ondanks de drukte van school en werken, nog tijd vrij maken om met onze deelnemers van Super COOL te gaan sporten.’’

 

Denise (een jongere van 20 jaar, die een MDT-traject volgde bij Challenge Up)
“Ik zou Challenge Up zeker aanbevelen. Jongeren krijgen gewoon een kans om dingen te doen die ze vet vinden. Ook voor anderen. Er wordt met jou gekeken wat bij jou past. Het is heel ergmaatwerk.’’

>> Terug naar nieuwsbrief