Bedrijvenmarkt

Studenten en bedrijfsleven ontmoetten elkaar tijdens Bedrijvenmarkt

Dinsdag 31 mei organiseerden Bedrijfskring Lelystad, het Lelystad Akkoord en MBO College Lelystad de inmiddels jaarlijkse Bedrijvenmarkt: hét evenement waar studenten stageplaatsen, (bij)banen of vakantiebanen kunnen vinden en kennis kunnen maken met eventuele toekomstige werkgevers. Tijdens deze Bedrijvenmarkt, die plaatsvond op MBO College Lelystad, konden studenten deelnemen aan diverse workshops en een professionele foto van hen laten maken voor hun LinkedIn-profiel. Zowel bedrijven, studenten als scholieren namen deel aan dit event.

Studenten op de (arbeids)markt

Zo’n dertig bedrijven uit Lelystad vertegenwoordigden de arbeidsmarkt. Bijna 300 studenten bezochten de workshops en stands. De workshops varieerden tussen het gebruik van een LinkedIn-profiel, jezelf presenteren, het voeren van een goed sollicitatiegesprek en het maken van een cv. Deze workshops werden verzorgd door HR Matching, Werkis en het UWV. Fotostudio Wierd maakte van de aanwezige studenten een professionele foto die ze kunnen gebruiken voor hun cv en LinkedIn.

Ervaringen gedeeld

Naast de markt en workshops kwamen er drie sprekers aan het woord. Marcel Burger, mede-eigenaar van Burger Support nam ons als zeer ervaren ondernemer mee in de laatste trends op de arbeidsmarkt en benadrukte hoe belangrijk netwerken is.

Wiktoria Siudak, student op MBO College Lelystad, is bijna klaar met haar stage op een notariskantoor in Lelystad. Ze vertelde over haar bewuste keuze om vanaf de havo naar het mbo te gaan. “Mijn huidige opleiding is gericht op wat ik interessant vind. Havo vind ik te algemeen”. Wiktoria stroomt nu door naar HBO Rechten en daarna wil ze door naar de universiteit. “Mijn droom is een eigen advocaten- of notarissenkantoor.” Haar advies aan andere studenten en jongeren: “Ga het gesprek aan, sta open voor alles en zet je LinkedIn in. Dan komt het goed!”

Ook Ahmed Al Aradi, eigenaar en designer van het modemerk Chiba Clothing, deelde zijn ervaring. Ahmed is opgegroeid in Lelystad en heeft hier ook zijn bedrijf gevestigd. Hij reist de hele wereld over om inspiratie op te doen. Zijn kleding wordt onder andere gedragen door bekende artiesten als Lil’ Kleine en Chris Brown. Hij deelde zijn weg naar ondernemerschap met alle aanwezigen. “Droom groot en geniet van het kleine”, zegt Ahmed. Iedere dag dat hij ook maar één persoon kan inspireren, is voor hem een geslaagde dag.

Krapte op de arbeidsmarkt

Overal, ook in Lelystad, zoeken bedrijven goed personeel. De verbinding met studenten schept kansen. Zo kunnen studenten zich oriënteren op de arbeidsmarkt en kunnen bedrijven kennismaken met toekomstige medewerkers en stagiairs. Op deze manier ontdekken bedrijven welke talenten in onze stad aanwezig zijn en leren studenten de prachtige Lelystadse bedrijven kennen, waardoor ze hopelijk in Lelystad blijven.

Samenwerking organisatie

Bedrijfskring Lelystad is de vertegenwoordiger en belangenbehartiger van het bedrijfsleven in Lelystad. Het Lelystad Akkoord is het platform voor de inclusieve arbeidsmarkt. Beide organisaties werken nauw samen met MBO College Lelystad als het gaat om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

“Je staat hier niet voor je nieuwe collega, maar voor het helpen bij een bewuste keuze voor jongeren. Wij staan hier om jongeren te helpen aan een stageplaats die bij hen past. De andere deelnemende bedrijven zien we niet als concurrent. Samen zijn we ambassadeur voor de branche!” – René Castel Lineage Logistics/ Kloosterboer

© 2020 Copyright Lelystad Akkoord. Alle rechten voorbehouden. Powered by Het Medialab