Bouwbedrijf Noordersluis beste leerwerkbedrijf 2016 en Damian Schalwijk beste talent 2016

Woensdagmiddag 19 april werden tijdens een goed bezochte feestelijke bijeenkomst de winnaars van de Leerwerkverkiezing 2016 bekend gemaakt. Het Beste Leerwerkbedrijf 2016 werd Bouwbedrijf Noordersluis en het Beste Talent 2016 werd Damian Schalkwijk. Beide winnaars namen een beeld, een oorkonde, een Lelypas en prachtige bloemen in ontvangst. De verkiezing werd gehouden bij het Werkbedrijf Lelystad.

Met de Leerwerkverkiezing benadrukt het Lelystad Akkoord hoe belangrijk praktijkervaring is in de combinatie van werken en leren. Het opdoen ervan is alleen mogelijk door de inzet van Leerwerkbedrijven. De verkiezing is tevens een stimulans voor andere bedrijven om zich ook aan te melden als leerwerkbedrijf en voor talenten een stimulans om vooral doorzettingsvermogen te tonen.

Campagnemanager van het Lelystad Akkoord, Irene Medema, startte het programma met een interview met wethouder John van den Heuvel. Ze wist hem een ervaring uit zijn eigen geschiedenis te ontlokken. Hij vertelde hoe hij als werkgever eens bewust had gekozen voor een vacaturebeschrijving waarin niet heel specifiek naar een bepaalde vooropleiding werd gevraagd. Zo kreeg iemand een kans die zeer gemotiveerd was, maar nog niet gekwalificeerd. “Natuurlijk kost het je wat meer tijd aan begeleiding, maar als je dan ziet hoe iemand tot bloei komt, kun je er alleen maar blij mee zijn.” Johns droom is dat Lelystad eens een stad zal zijn waar niemand aan de kant staat en veel ruimte voor talentontwikkeling is.

Key note speaker was Daan Quakernaat, schrijver van het boek “Ga kathedralen bouwen”. Zijn advies is durf te tonen naar het voorbeeld van de middeleeuwse kathedraalbouwers die niet vanuit werktekeningen en vergunningen aan de slag gingen, maar met vallen en opstaan iets prachtigs tot stand brachten.

De jury bestond uit wethouder John van den Heuvel, Rob van Reijswoud en Andries Greiner. De juryvoorzitter beschreef de top 3 van genomineerde bedrijven en talenten. Woonzorg Flevoland valt op door het ruimhartige en goed gestructureerde stagebeleid. Bosch Car Services geeft elke leerling-monteur direct bij aantreden een eigen gereedschapskist en Bouwgroep Noordersluis heeft zijn stage- en opleidingsbeleid zelf vormgegeven door een interne ‘academie’. Ook de genomineerde talenten gaf hij ruime aandacht. Na de uitreiking was er volop gelegenheid om de winnaars en de genomineerden te feliciteren onder het genot van een hapje en drankje dat zeer goed verzorgd was door medewerkers van het Werkbedrijf.

De leerwerkverkiezing is georganiseerd door het Lelystad Akkoord. Het Lelystad Akkoord zet zich in voor de inclusieve arbeidsmarkt en is een hechte samenwerking tussen de belangrijke maatschappelijke partners, zoals het bedrijfsleven, het onderwijs, het maatschappelijk middenveld en de overheid. Leerwerkbedrijven kunnen leerwerkplaatsen aanbieden en zo bijdragen aan de ontwikkeling van een leerling tot een volwaardig medewerker. Leerwerkbedrijven én leerwerktalenten laten zien dat de opstap naar de inclusieve arbeidsmarkt ook werkelijk mogelijk is, zolang we er allemaal gezamenlijk aan werken.

© 2020 Copyright Lelystad Akkoord. Alle rechten voorbehouden. Powered by Het Medialab