Highlights eerste drie jaar Lelystad Akkoord

Er schieten mij een paar hele mooie hoogtepunten te binnen. Het akkoord heeft een hartverwarmend aantal ondersteuners, die noemen we vrienden: rond de 200. Ik vind het echt wel lastig om te kiezen wat de de belangrijkste highlights waren. Want wat zit er een passie, drive en wil in bij onze vrienden om mensen, die het nodig hebben, kansen te geven.

Een werkelijk hoogtepunt vind ik dat de mindset zo is veranderd. Het is een heel ‘gewoon’ onderwerp geworden voor Lelystadse bedrijven. De gesprekken over inclusief ondernemen komen nu ook echt vanuit ondernemers. Daar waar we eerst een gunst van ze vroegen, zoeken ze ons en elkaar echt op. Lelystad is hiermee ook een voorbeeld voor de rest van de provincie. Andere gemeenten vragen hoe we doen wat wij hier inmiddels als normaal beschouwen.

Inhoudelijk hoogtepunt was het ontzettend goed bezochte event op luchthaven Lelystad “Vinden en binden van gemotiveerde medewerkers”. In combinatie met een zeer geslaagde banenbeurs organiseerden wij een inhoudelijke sessie met 6 top bedrijven uit Lelystad en een topspreker hoogleraar Henri de Groot. Ik krijg daar nog steeds positieve reacties op. Het heeft bedrijven en HR-managers nieuwe inzichten gegeven door de cijfermatige onderbouwing gecombineerd met een nuchtere humoristische uitleg. Ook bij andere gelegenheden hebben we mooie en interessante sprekers naar Lelystad gehaald. Denk aan Esther Vergeer, Tony Chocolonely of Martine Kruider.

Leerwerkverkiezingen zijn stiekem ook wel weer een succesje, en dus het derde hoogtepunt van het Lelystad Akkoord. Het geeft zo veel aandacht aan talenten en bedrijven die talenten helpen te ontwikkelen. Hier hebben we een paar mooie kandidaten mogen voordragen aan de Flevopenningen.

Heel mooi vind ik dat Lelytalent, een programma dat zich richt op jongeren MBO-niveau 1. Hier leren jongeren, die het lastig vinden om vanuit de schoolbanken te leren, vaardigheden in de praktijk.
Ook mooi was het gesprek dat ik met een dame voerde. Ze was op zoek naar een baan en om die reden naar de Banenmarkt op het vliegveld gekomen. Leuk om haar in contact te brengen met potentiële werkgevers.

Irene Medema is campagnemanager van het Lelystad Akkoord, een programma waarin overheid, onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen samenwerken aan een inclusieve arbeidsmarkt.

© 2020 Copyright Lelystad Akkoord. Alle rechten voorbehouden. Powered by Het Medialab