Lelytalent biedt helpende hand bij tekorten in Logistiek, Zorg, Bouw en Horeca.

Kudosan Aregawi, student (links) en praktijkbegeleider Pablo Visser van Hajé. ©Fotostudio Wierd

Het project Lelytalent van MBO College Lelystad is sinds enkele jaren niet meer weg te denken uit het arbeidsmarkt landschap van Lelystad en omstreken. Voor studenten van de Entree-opleiding en niveau twee opleidingen staat het project Lelytalent gelijk aan het vergroten van hun kansen op de arbeidsmarkt en dus het vergroten van hun toekomstperspectief. Een groot aantal lokale bedrijven is aangesloten bij het project. De groeiende krapte op de arbeidsmarkt en het tekort aan mensen in de zorg, horeca, bouw en logistiek is een actueel probleem. Lelytalent springt hierop in door binnen de bedrijven in die branches maatwerktrajecten aan te bieden. Studenten krijgen de kans om gedurende hun opleiding – in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven – binnen echte praktijklocaties aan de slag te gaan. Door middel van verlengde stages ontwikkelen zij hier niet alleen hun praktische vaardigheden maar ook de benodigde theorie en andere vaardigheden. Zo krijgen de studenten een goed beeld van de branche waarbinnen ze aan de slag kunnen en stomen de bedrijven de studenten klaar voor een toekomstige baan.

Lelytalent zoekt de duurzame samenwerking
Verschillende studenten hebben in de afgelopen maanden maatwerktrajecten bij bedrijven gelopen. Een voorbeeld daarvan is Hotel Restaurant de Lepelaar (Hajé). Pablo Visser van Haje is enthousiast over de samenwerking: “Dit is een win-win situatie. De studenten krijgen de kans om ervaring op te doen. Wij hebben echt heel hard personeel nodig en dan is 1 en 1 echt 3. Iedereen is blij, de studenten doen ervaring op, het onderwijs blijft ontwikkelen en wij kunnen op deze manier ook maatschappelijk ons steentje bijdragen”. Maar ook binnen de Logistiek zijn er enorme stappen gezet. Er is onlangs een samenwerking gestart met Eduvier om in gezamenlijkheid de branchecertificering Heftruck, Reachtruck en Stapelaar aan onze studenten te kunnen bieden.

In de maand juli wordt er binnen het mbo gediplomeerd, en dan is het ook tijd voor reflectie en bespiegelingen. Ten aanzien van Lelytalent is de conclusie te trekken dat er ook dit jaar weer stappen zijn gezet, dat het lokale bedrijfsleven en MBO College Lelystad elkaar steeds beter weten te vinden. Daardoor ontstaan nieuwe mogelijkheden in het kader van opleiden en begeleiden op de werkvloer. “Vanuit Lelytalent kijken we steeds naar de vraag binnen de arbeidsmarkt”, vertelt Giny Smits (projectleider Lelytalent). “We kijken naar de sectoren waar veel werkgelegenheid is, en waar bedrijven lastig personeel kunnen vinden. Dat zetten we af tegen het perspectief en de mogelijkheden van onze studenten. Samen met de bedrijven ontwikkelen we onderwijs dat onze studenten zo goed mogelijk voorbereidt op het leven na de schoolbanken. En ook nog eens heel branchegericht waardoor ze straks gemakkelijker (lokaal) een baan kunnen vinden. Studenten die de opleiding op een hoger niveau willen voortzetten kunnen doorstromen binnen de muren van MBO College Lelystad, maar zij kunnen ook binnen de bedrijven verder opgeleid worden”

© 2020 Copyright Lelystad Akkoord. Alle rechten voorbehouden. Powered by Het Medialab