Op stage in Lelystad houding en gedrag worden aan de tand gevoeld
Onderwijs vindt aansluiting bij het bedrijfsleven! Goed voor de toekomst van Lelystad.
Herinnert u zich uw eerste baantje of stagebedrijf? Ik wel. Geweldig was mijn snuffelstage, maar aan het einde van de dag wist ik dat ik niet als vakkenvuller de rest van mijn leven wilde doorbrengen. Een gave stage was die bij een werving- en selectiebureau aan de Amsterdamse grachten met een zeer gedreven dame als eigenaar. Een grote ontdekkingstocht waar ik nu nog de vruchten van pluk.
Het Lelystad Akkoord heeft het bevorderen van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt als belangrijk speerpunt. Het is als stad belangrijk te weten dat we studenten opleiden voor ons bedrijfsleven en dat het daarom van levensbelang is dat deze studenten waarde toevoegen aan het bedrijf. We zeggen het wel, maar doen we het ook? En waar valt nog winst te behalen?
We willen weten: ‘Waar zit het bedrijfsleven op te wachten?’. Niks is frustrerender dan jonge mensen in dienst nemen die echt niks hebben meegekregen van hoe het in de praktijk werkt. Je hebt dan als werkgever alleen maar last en zorgen.
Met de vraag in ons achterhoofd: ‘Hoe zijn de stages in Lelystad geregeld en hoe werkt het in de praktijk: de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt?’ gingen we op pad. Wethouder van onderwijs Elly van Wageningen, directeur van het MBO College Lelystad Ben Vermeer, Ronald van Hattem van Werkbedrijf Lelystad, Tjeerd Jellema stage coördinator van het MBO College Lelystad en ik, Irene Medema, campagnemanager van het Lelystad Akkoord
“Het niveau van de stagiairs ligt hoog!”, Bob Kastrop eigenaar Bosch Car Service Lelystad”
We startten de dag bij Bosch Car Service Lelystad en spraken met eigenaar Bob Kastrop. Hij heeft een geheel eigen visie en werkt al lang met stagiairs uit Lelystad. Meteen bij binnenkomst stelt hij de stagiairs gelijk met al het andere personeel. Ze krijgen een eigen ‘kist’ met alle gereedschappen welke een monteur nodig heeft. De leerlingen maken hier kennis met de nieuwste en geavanceerde apparatuur om aan alle merken auto’s te kunnen sleutelen. De BBL leerlingen ontvangen daarnaast gewoon salaris en tevens de boeken en studiegeld worden door Bosch Car Service Lelystad betaald. Dit motiveert de werknemers enorm. Op deze wijze maken zij direct deel uit van de arbeidsmarkt.
“De intensieve samenwerking met onder andere het MBO College Lelystad bevalt heel goed. En het niveau van de stagiairs ligt hoog!” aldus Bob Kastrop.
En op de vraag waarom het als bedrijf belangrijk is om stageplaatsen te bieden antwoordt hij: “Wij geloven dat iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans moet krijgen op een baan. Op deze manier kunnen wij als onderneming de afstand van deze leerlingen tot de arbeidsmarkt verkleinen. Onder begeleiding van erkende leermeesters verrichten de BBL leerlingen normale werkzaamheden. Dit alles om de leerlingen uiteindelijk te voorzien van een startkwalificatie.”.
Vol trots liet hij ons zijn keurige zaak zien. Ik heb nog nooit zo’n nette werkplaats gezien. We volgen hem vol bewondering door de zaak. Ik snap dat het een geliefde stageplaats is voor de studenten.
“Hier spreken ze mij met u en mevrouw aan, dat is in het echte vak gebruikelijk” advocaat Van Erven
We vervolgen onze tocht richting Zilverparkkade. Hier komen we bij advocatenkantoor Van Erven. Mevrouw Van Erven ontvangt ons samen met haar stagiairs zeer hartelijk. Ze heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van stagiairs en is zeer gepassioneerd in het begeleiden. Ze legt de lat hoog. ‘Hier spreken de stagiairs mij aan met u en mevrouw. Dat is voor sommigen echt wennen, maar het hoort bij de zakelijke omgeving’. De stagiairs krijgen alle kneepjes van het vak mee: dossiervormen, bewaken van tijdlijnen maar ook de telefoondienst. Jongeren vinden telefoneren vreselijk, ze appen liever. Maar ze moeten het wel leren. Sommige dossiers krijgen de studenten niet te zien, die bevatten soms te schokkende beelden voor jongeren. Als kers op de taart mogen alle stagiairs mee naar een hoorzitting. Mevrouw van Erven en haar stagiair vinden dat de opleiding goed aansluit bij de praktijk. En het contact met de school is erg goed.
’Ik investeer veel in mensen en daarna krijg je er veel voor terug.” mevrouw Boeve, directie Noordersluis Bouwgroep
Een heel ander bedrijf staat nu op de planning: Noordersluis Bouwgroep. Directeur van het bedrijf, mevrouw Boeve ontvangt ons allen hartelijk in het prachtige bedrijfspand. Hier werken maar liefst vier studenten! Drie van Windesheim bouwkunde en een van MBO College administratief. Bij Noordersluis Bouwgroep is het hebben van stagiairs helemaal ingebakken in de organisatie en het bedrijf investeert ook uitgebreid in tijd en aandacht. Iedereen in dit bedrijf, dus ook de stagiairs, hebben haal- en brengplicht en daarnaast wordt aandacht besteed aan discipline.
“Het mooie is”, zegt mevrouw Boeve, “dat we er ook zoveel moois voor terug krijgen in de vorm van ideeën en een hele nieuwe frisse blik van kijken naar zaken. Dat houdt ons jong en bij de tijd!”
“Ik laat mijn stagiaires niet weggaan voordat ze een topverkoper zijn” Puma, assistent bedrijfsleidster Jeanine.
De dag sluiten we af bij Puma. Hier treffen we bedrijfsleidster Jeanine, een spontane dame met de lippenstift in Pumarood. Ze begeleidt veel stagiairs. Het eerste dat ik leer is dat je niet mag hangen en geen kauwgom kauwen. Daarna leer ik de juiste vragen stellen aan een klant. “Kan ik je helpen?” is dodelijk. Nee, natuurlijk kun je me niet helpen, ik kijk rond. Ze leert de stagiairs hoe ze klanten op een andere manier kunnen benaderen. In korte tijd moet je een gunfactor opbouwen. Dat leer je niet op school maar alleen in de praktijk door te doen.
Na vier bedrijfsbezoeken staat een ding vast: wat zijn deze ondernemers gepassioneerd voor hun vak en wat hebben ze veel over voor onze jeugd! Onze toekomst, onze toekomst voor Lelystad.
Wethouder Elly van Wageningen “De samenwerking tussen Lelystadse bedrijven en MBO College rondom stages gaat goed.”
Leerlingen moeten weten wat ze waard zijn op de markt. Die waarde vergroot naarmate hun houding en kennis meer aansluiten bij de werkelijkheid. Werkgevers van vandaag kunnen kiezen. En dat doen ze ook echt! Ze verkiezen jongeren met een goede werkmentaliteit boven de lamlendige kauwgomkauwende ongeïnteresseerde types.
Het Lelystad Akkoord gaat de komende maanden aan de slag om overheid, onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen om gezamenlijk te werken aan een zogenoemde ‘inclusieve arbeidsmarkt’. Daarin blijft niemand aan de kant staan en is er ruimte op de arbeidsmarkt voor ieders talent. Dat vraagt om een goed opgeleide beroepsbevolking, om een adequaat onderwijsaanbod dat aansluit op de behoeften van het bedrijfsleven. Zorg voor mensen die uitvallen of bescherming nodig hebben hoort daar ook bij.